duminică, 15 iulie 2012

De ce cântă cocoşul dimineaţa

Azi îmi doresc mai mult ca niciodată să mă fi născut undeva pe malul unui ocean, să fi învăţat să fac surfing, pentru că surfing-ul mi se pare cel mai mişto sport dintre toate. Nu ştiu ce senzaţii îţi dă, dar mie îmi creşte adrenalina doar uitându-mă la fetele cu părul în vânt şi băieţii cu bronz frumos dominând valurile.

Am fost la ştrand, m-a şocat numărul mare de copii obezi, părinţii le dau papa, dar nu îi pun şi la mişcare. Ceilalţi, mai mici, dar cu întrebări multe la ei. Una din ele e "de ce cântă cocoşul dimineaţa?", iar unui copil inteligent, şi în ziua de azi toţi copiii se nasc inteligenţi, nu merge să-i dai un răspuns banal de genul "vesteşte dimineaţa, mami". Pentru că nici eu nu ştiu răspunsul la întrebarea asta, m-am documentat (niciodată nu e prea târziu, ar zice un nostalgic) şi am aflat următoarele:

Ce ştiam  deja e că ar fi având un ceas intern, aşa cum am eu, tu, el, ea,noi, voi, ei, ele, şi aşa cum au toate animăluţele. E, ceasul ăsta îi spune cocoşului că trebuie să se trezească şi să-şi caute de papa şi să aibă grijă de găinile lui, să le iubească, să le certe, să le calce etc. Bine bine, dar de ce cântă? Se pare că treaba e hormonală - hormonul bărbăţiei, şi anume, testosteronul, atinge un nivel mai înalt dimineaţa, aşa cum se întâmplă şi la scumpii noştri bărbaţi de altfel. Acest hormon îl îndeamnă pe cocoş să-şi arate conducătorul din el, iar cântatul e o modalitate de a face acest lucru. Urcă pe gard, se umflă în pene şi...cântă. E, atunci când noi il blestemăm ca ne trezeşte, concurenţa - cocoşii vecinilor, incep să cânte şi ei, gen taci, bă, dracului acolo, că nu eşti tu cel mai tare. Ăsta cântă mai tare şi tot aşa, se umple de cucuriguri tot satul. Concluzia, testosteronul face diferenţa. Bine bine, da' cum să explici la un copchil asta?

Da' frumos mai cântă femeia asta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu