vineri, 13 august 2010

Victor Ţoi

Astazi rusii,dar si toti cei care il cunosc, il comemoreaza pe Victor Ţoi, care,a murit acum 20 ani.Nascut in Leningrad (astazi Sankt-Petersburg)in 1962,singurul copil, intr-o familie unde tata era pe jumatate coreean,iar mama rusoaica, Victor a fost solistul trupei "Kino" (in tr. din rusa-"Filmul").Odata cu al doilea album din '88 numit "Группа крови", adica "Grupa de sange" incepe "kinomania"-toti adolescentii se imbracau in negru si invatau sa cante la chitara.Imi aduc aminte, desi destul de vag, ca fratele mai mare il asculta des,alaturi de Beatles,Roxette si Scorpions, practic am crescut cu asa muzica.
In 1990 Victor moare intr-un accident de masina.Sunt mai multe versiuni ale cauzei accidentului,unii spun ca el a adormit, fiind supraobosit, altii spun cum ca a vrut sa schimbe caseta audio si a scapat de sub control volanul.Cert este insa ca nu era beat.
Moartea lui a socat pe toata lumea,el reusind sa devina la vremea aia o legenda a muzicii rusesti,desi trupa a avut concerte in Franta si in SUA.Au fost cazuri de fani care s-au sinucis imediat dupa moartea lui.Moartea lui a crescut si mai mult popularitatea trupei, creand astfel un cult al morti tragie a eroului.
Multi artisti sustin ca el a murit intr-un moment bun, reusind sa lase publicului mult frumos, si ca probabil, n-ar mai fi putut crea ceva mai bun chiar daca traia.

Una din cele mai populare piese.Versurile sunt pline de inteles, o parte din ele fiind: "Si noi stim ca asa a fost mereu/Ca de soarta iubit mai mult a fost/Cel care traieste dupa legile altora/Si cel care moare de tanar/El nu stie de "DA", nici de "NU"/El nu stie de rang si de nume/El poate sa ajunga la stele/Si nu considera ca e un vis/Si poate sa cada ars de steua pe nume Soare."

Apropo,piesa Videli noci a lui Zdob-si-Zdub e dupa Victor Ţoi, puteti asculta ambele variante aici:

Asculta mai multe audio Muzica

Asculta mai multe audio Muzica

Un comentariu:

  1. Mmmdaaa! decesul lui a fost si este un mister!Pe atunci,el a fost la rusi,cum la noi erau Ion si Doina Alde-Teodorovici (inceracau sa imprime adevarul prin cantecele sale).Cei care i-au inteles au fost putini!

    RăspundețiȘtergere