miercuri, 25 august 2010

Azi vrem sa fim independenti...

Pe data de 27 august 1989 a avut loc la Chişinău cea mai mare demonstraţie din istoria Republicii Socialiste Sovietice Moldoveneşti. 750000 de cetăţeni sovietici – după aprecierea săptămînalului “Literatura şi Arta” din 31 august 1989, care numeşte această manifestaţie “Marea Adunare Naţională” – s-au adunat în centrul Chişinăului pentru a cere Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti, care urma să-şi înceapă sesiunea în 29 august, adoptarea legii despre proclamarea limbii moldoveneşti ca limbă de stat a republicii, recunoaşterea identităţii acesteia cu limba română şi trecerea la alfabetul latin. A fost un tur de forţă a mişcării naţionale moldoveneşti, dacă ţinem seama că întreaga populaţie a Republicii era puţin peste 4 milioane de persoane.

“Marea Adunare Naţională” de la Chişinău s-a desfăşurat într-un climat tensionat. Cu puţin timp înainte izbucniseră greve în mai multe întreprinderi pentru a protesta împotriva declarării limbii moldoveneşti ca limbă oficială şi a cere ca acelaşi statut de limbă oficială să fie dat şi limbii ruse.

“Ziua ce va lumina un veac” numea “Literatura şi Arta” ziua de 27 august 1989, cînd moldovenii basarabeni şi-au manifestat voinţa de a fi stăpîni la ei acasă.2 ani mai tarziu,dupa puciul de la Moscova,a avut loc proclamarea independentei Republicii Moldova.

Ma gandesc uneori ca ne-am programat creierul sa vada doar uratul, criticat papagaliceste de indata ce e detectat.Trecem cu vederea putinul frumos, care inca mai staruie in ochii nostri. Tanjim toata viata dupa peisaje straine, uitand ca locurile frumoase sunt cateodata chiar sub nasul nostru. Nu resping ideea de a calatori si a vedea locuri frumoase, dar daca totusi suntem "infectati" de atat de mult urat, cum de nu ne capteaza atentia putinul frumos care evadeaza uneori din sita banalitatilor?

O mostra de frumos.Faptul ca traim intr-o tara saraca financiar e o scuza ipocrita pentru ca nu suntem in stare sa avem un spirit bogat.Urmariti atent dansurile astea.Samba, rumba, salsa - toate se odihnesc in colt pe langa dansurile populare romanesti.Poate ca e egoism patriotic, dar chiar avem frumos...

2 comentarii:

  1. Ce sa mai vorbim....."dansuri populare ramanesti", da de cand ma rog te consideri romanca ?, parca mai ieri erai o statalista inversunata.

    RăspundețiȘtergere
  2. N-ai inteles nimic, esti prost/proasta.

    RăspundețiȘtergere